Ekonomi

KKM’de zorunlu karşılık oranı artırıldı

TCMB’nin Zorunlu Karşılıklara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmasına izin verildi. Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu doğrultuda, Döviz Korumalı Mevduat’ta (KKM) zorunlu karşılık oranı artırılmış, yabancı para mevduatlara ise TL cinsinden ilave zorunlu karşılık oranı getirilmiştir. Böylece birikmiş TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oranı artırılarak sistemden çekilmesine devam edilecek. Aynı zamanda KKM’den TL mevduata geçişte teşvik verilecek.

KKM’de 6 aya kadar vadeli zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarıldı.
Tebliğe göre, CCC’nin ağırlaştığı 6 aya kadar vadeler için zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30’a çıkarıldı. Vadesi 1 yıla kadar olanlarla 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

Eylül ayında TCMB, CCC’nin kötüleştiği 6 aya kadar zorunlu vade değişim oranını yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkarmış, vadesi 1 yıla kadar olanlarla 1 yıl vadeli olanların teminat oranlarını ise yüzde 25’e çıkarmıştı. 1 yıl ve üzeri ise yüzde 5 olarak belirtildi.

Döviz mevduatına 4 puanın TL karşılığı zorunlu getirildi

Yabancı para mevduat/katılım fonu zorunlu karşılık tutarları tüm vadelerde 1 puan artırıldı.

Piyasadaki TL likiditenin sisteme kazandırılması ve TL mevduata geçişin sağlanması amacıyla TL cinsinden kurulacak tüm vadelerde döviz mevduatlarına yüzde 4 oranında ek zorunlu talep getirilmesi kararlaştırıldı.

Yurt dışından gönderilen yatırımlar için gerekli karşılık muafiyeti uzatıldı

Yurt dışından yatırımları teşvik etmek amacıyla sözlü kaynaklara ilişkin zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023’ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Sadeleştirme aşamalarında maddi değer düzenlemesinde yapılan değişiklik doğrultusunda, mali analizde kullanılan ticari krediler için yüzde 20 oranında zorunlu karşılık oluşumu uygulamasına son verildi.

TCMB, 26 Ekim 2023 tarihli Para Politikası Kurulu raporunda, TL mevduat payı opsiyonları, faiz artırımı gibi ek adımlarla nakit pay aralığının genişletilmesi yönünde kararlar almaya devam edeceğini genel olarak paylaşmıştı. seçici kredi tedbirlerini sıkılaştırırken.

Ardından TCMB, ihracat kredileri ve kredilere erişim kolaylığı kapsamında sadeleştirme kapsamında bankacılık sürecinde TL ödemelerin artırılmasına yönelik adımlar attı.

Şirket kredilerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla kullanılan kredilere yüzde 30 teminat tahsisi uygulamasına ve faturalı kredi kredisi uygulamasına son verildi.

Bankaların TL ticari kredilere uyguladığı referans faiz oranlarının 1,8 katının üzerindeki faiz oranına dayalı güvenlik sıcaklığı uygulaması kaldırıldı. Daha önce gerçek kişiler için aylık yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükselen TL hisse artış hedefi, TL’ye geçişin hızlandığını gösteren verilere göre aylık yüzde 3,5’e çıkarıldı.

Standart TL mevduatın toplam mevduatının ödenmesini artırmayı amaçlayan TL hisse artış hedefi, menkul kıymetlerden çıkarılarak, bankaların döviz depo işlemlerine yönelik zorunlu karşılıklara dayalı bir kurul oluşturulması uygulamasına eklendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu