Haber

200 yıllık genelev sokağı kılık değiştirmiş

Beyoğlu’nda pandemi nedeniyle genelevlerin kapatıldığı Zürafa Caddesi’ndeki 31 bina yıkılırken, tarihi hamamın restore edilerek sosyal ve kültürel tesis yapılması planlanıyor. Beyoğlu Belediyesi Rölöve Proje Müdürü Yusuf Soyuer, “Modern yapılar yıkılırken tarihi binalar ve çevrelerindeki binaların cepheleri ortaya çıktı. Bulunduğumuz alan park olarak planlanıyor ama çalıştaylar yapılacak ve nihai karar belli olacak.” yapılacak.”

Beyoğlu Kültür Yolu’nun modül olarak kültür sanat merkezine dönüştürülmesi için Karaköy Zürafa Caddesi’ndeki 200 yıllık genelevler 6 aylık çalışmanın ardından yıkıldı. Yıkım sırasında bölgede bulunan sinagog, kilise ve hamam gibi tarihi yapılar görünür hale geldi.

Çalışmalardaki son durumu anlatan ve bu tarihi yapıların ne olacağı hakkında bilgi veren Beyoğlu Belediyesi Rölöve Proje Yöneticisi Yusuf Soyuer, “Çalışmalara 6 ay önce başlandı. Mülk sahipleri yıkımın gerçekleşmesi için Anıtlar Kurulu’na başvurdu. 31 bina yıkım kararları alınırken yıkıldı.Proje Uzmanları ve hak sahipleri ile sahada neler yapılacağına dair toplantılar yapıldı, çalışmalarımız devam ediyor.Bulunduğumuz alan park olarak planlanıyor ancak atölye çalışmaları yapılacak ve Nihai karar verilecek. Modern yapılar yıkıldıkça tarihi binalar ve binaların cepheleri ortaya çıktı. Geçmişte hamam olarak kullanıldığını düşündüğümüz bir yapı da görünür hale geldi” dedi.

BANYO ONA GÖRE DÜZENLENECEKTİR

Hamamın tarihi eser ve tescilli kültür varlığı olduğunu ifade eden Soyuer, “Korunması gereken bir yapı olduğu için aslına uygun bir şekilde değer verilecektir. Yapı için tescil kararı çıktı. Neler var?” Kentsel tasarım projesinin ne olacağı belirlenecek.Planlarda sosyal kültür tesisi olarak geçiyor.Aslına uygun olarak tasarlanıp onarılacak.Bitti, alanın kentsel tasarım projesi duruyor. Projenin başındayız, bittikten sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Koruma Uygulama Kontrol Ofisleri (KUDEB) tarafından çalışmalarımız denetleniyor, yapılar koruma altına alınıyor” dedi.

PROJE ANITI KURULUNA GİDECEK

Hamamın mülk sahiplerinin fikirleri alınarak tasarlanacağını anlatan Soyuer, “Proje Anıtlar Kurulu’na gönderilecek ve onaylandıktan sonra hayata geçirilecek. Hamamın yapımı için proje çalışmaları fikir aşamasında devam ediyor. hamamı sosyal ve kültürel bir tesis olarak uygun bulduklarında proje hayata geçirilecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu